VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Vegetarisk kost minskar risken för diabetes

by admin - december 29th, 2019.
Filed under: Vegetarisk mat.

Vegetarisk kost har kopplats till lägre risk för allt ifrån hjärt- och kärlsjukdom, cancer och övervikt. Men även diabetes kan förebyggas genom att utesluta kött.

En studie från Singapore där man följt 63000 vuxna under 11 år visade på att ett högt intag av rött kött och fågel kan öka risken för diabetes. Den ökade risken kopplas till köttets järninnehåll.

Jämfört med de studiedeltagare som konsumerade minst rött kött, hade de som åt mest en 23 procent ökad risk för diabetes. Fisk däremot kunde inte kopplas till risk för diabetes.

Enligt studien kan kopplingen bl.a. förklaras av mängden järn i köttet. Ju mer järn desto högre risk för diabetes. Men riskeffekten av rött kött kunde inte enbart förklaras av järn så där tror forskarna att det finns andra ämnen som också bidrar till ökad risk för diabetes.

Resultaten överensstämmer med liknande studier från västländer.

Comments are closed.