VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Kött är den nya rökningen

by admin - mars 20th, 2015.
Filed under: Vegetarisk mat.

När Bryan Adams skulle spela  i Sandviken mars 2015 rådde ett totalt köttförbud runt scenen. Det får inte lukta korv eller hamburgare eller någon form av stekt kött runt scenen.

Adams crew på runt 40 personer uppges samtliga vara veganer och de har med sig eget kök och egna kockar, skriver Arbetarbladet.

Vencke Yaman, evenemangsansvarig på Göransson Arena, beskriver kraven som ”väldigt speciella”.

Men Bryan Adams är inte den ende i musikbranschen som håller hårt på att undvika kött. Artisten Steven Patrick Morrissey ställde nyligen in en konsert i Reykjavik efter att konserthuset sagt nej till kravet att bara servera vegetarisk mat.

Och visst kan kraven verka lite krystade.  Men mycket tyder på att vår köttkonsumtion i dag är i samma fas som rökningen var på 1970-talet.

Det finns mer och mer forskning som pekar på att kött, särskilt rött kött, orsakar tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar, samtidigt som det är en stor belastning på miljön.

Samtidigt äter vi mer kött än någonsin. Runt 85 kilo om året i Sverige.

Förutom hälsoriskerna finns det flera anledningar att minska konsumtionen av kött: miljöskäl, djurrätt och rättvisa för att nämna några.
Den amerikanske författaren Jonathan Safran Foer skrev reportageboken ”Att äta djur” efter att han försökt förklara för sin son varför det är okej att döda djur för att äta kött. Jonathan Safran Foer konstaterar att i princip alla som undersöker köttindustrin vill bli vegetarianer.

Det handlar om att göra det som är moraliskt riktigt utan att ta hänsyn till egen njutning. Att med sina handlingar ta ställning mot det som uppenbart är fel. Att våga göra det rätta fast det bryter mot en för tiden gällande norm.

 

Comments are closed.