VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Köttätande kommer bli den nya rökningen

by admin - december 18th, 2014.
Filed under: Vegetarisk mat.

Fler och fler väljer att äta vegetariskt. Skälen kan vara många. Etiska, hälsomässiga eller miljöskäl. Ungefär en av tio i västvärlden har valt bort köttet.  Och det blir fler.

Medans man på 1980-talet ofta behövde intyg från skolsköterskan för att få vegetarisk mat i skolbespisningen  eller hade svårt att hitta någon rätt att äta överhuvudtaget på vissa restauranger, så har de flesta serveringar idag ett vegetariskt alternativ. De vegetariska alternativen vinner mark och även i matbutikerna blir alternativen fler. Man ser att även mjölken börjar ersättas av havre- eller sojamjölk något som de flesta bönder inte har något emot eftersom de får mer betalt för havren om den säljs för att konsumeras av människor än om den säljs som djurfoder.

Naturligtvis skämtas det fortfarande en del om vegetarianer, som att man inte ska äta upp matens mat, eller en uppmaning att man kan gå och beta någon annanstans, följt av ett nervöst skratt, men detta är bara ett tydligt tecken på att man saknar argument för sin ståndpunkt. Det enda argumentet som köttätare brukar försvara sig med är att ”det är gott”.

Att även vegetarisk mat är god och ett bättre val av hälso- miljö- och etiska skäl gör att man inte har så många fler argument att komma med.  Antagligen kommer människor att äta kött även under överskådlig tid framöver, men det kommer nog att trängas undan mer och mer på samma sätt som rökningen har gjort när det har blivit alltmer uppenbart vilka negativa hälsoeffekter det har.

Comments are closed.