VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Mindre jobb och bättre miljö med robotgräsklippare

by admin - maj 14th, 2013.
Filed under: Ekologiskt.

Robotgräsklipparna har blivit en vanligare syn i svenska villaträdgårdar.

Det kan tyckas vara en lat villaägare som inte orkar klippa sin gräsmatta själv, men det finns fler anledningar att välja en självgående robotgräsklippare än lathet. Speciellt om alternativet är en bensindriven gräsklippare. De bensindrivna gräsklipparna förbränner bensin som inte är en förnyelsebar energikälla och bidrar på så sätt till växthuseffekten. Ofullständig förbränning leder också till en rad ohälsosamma gaser i närmiljön vilket kan vara hälsovådligt för den som klipper.

Det allra bästa kanske vore att låta får eller kaninen beta av gräset allteftersom det växer, men det är för de flesta inte ett realistiskt alternativ.

Robotgräsklipparna däremot klipper jämt och ofta vilket ger en frisk gräsmatta. Man behöver heller inte räfsa upp gräsklippet utan det är så små delar att det lätt bryts ner av maskar och andra nedbrytare och tillför näring till gräsmattan. För den som har problem med mördarsniglar kan det finnas ytterligare en fördel. Mördarsniglarna faller ofta offer för robotgräsklipparens gräsklipparknivar under dess nattliga räder.

Nackdelen med robotgräsklipparen kanske är att de fortfarande är dyra jämfört med andra gräsklippare. Dessutom måste man byta blad oftare men det finns billiga gräsklipparknivar på marknaden, så om man väl har tagit den initiala kostnaden att skaffa en robotgräsklippare så är driften inte särskilt dyr. Om man har en modell som kan utnyttja solenergin blir de löpande driftskostnaderna ännu lägre. Och trots att de är dyra är de inte särkilt stöldbegärliga då själva klipparen inte fungerar utan sin fasta laddstation.

Leave a Reply