VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Spara vatten genom att rena och återanvända vattnet i duschen

by admin - november 30th, 2013.
Filed under: Miljövänligt.

2012 byggde Mehrdad Mahdjoubi vid Lunds tekniska högskola en prototyp för vattensnåla duschar utifrån reningsteknik som ursprungligen utvecklades av det amerikanska rymdorganet Nasa.

Utifrån det har bolaget Orbital Systems bildats som ska få ut dusharna på marknaden.
För en tio minuter lång dusch går det åt ungefär fem liter vatten i duscharna från Orbital Systems. Det är cirka 90 procent mindre än i en traditionell dusch.

I de nya duscharna samlas vattnet som rinner ut i golvbrunnen upp, renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket. Därmed kan samma vatten användas om och om igen.

I den interna reningsanläggningen finns ett filter med fibrer i nanostorlek som drar till sig partiklar, bakterier och virus. Sensorer mäter vattenkvaliteten så att vatten som är alltför smutsigt släpps ut i avloppet i stället för att återföras till duschens kretslopp.

Genom att vattnet som renas redan är uppvärmt görs också energibesparingar i duscharna. Enligt Orbital Systems minskas energiåtgången med upp till 80 procent jämfört med vanliga duschar.

Vattnet tappar ungefär två grader i temperatur på vägen från duschmunstycket till golvbrunnen så vi behöver bara värma vattnet två grader med elpatronen i duschanläggningen.

Comments are closed.