VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Volontärer sökes för hjälp med att kartlägga Sveriges alla insekter

by admin - september 28th, 2018.
Filed under: Natur.

Hösten 2018 startade ett landsomfattande projekt, insect biome atlas för att identifiera Sveriges alla insekter. Projektet bygger på medborgarforskning och DNA-teknik. Med ska man samla in insekter från  200 insektfällor under ett helt år. Volontärer tömmer fällorna och skickar insekterna till forskare vid Naturhistoriska riksmuseet som identifierar dem med den DNA-teknik.

Dessutom vill man kartlägga de mikroorganismer som insekterna  på olika vis växelverkar med. Även detta med hjälp av  den senaste tekniken där DNA kan läsas av på ett mycket mer effektivt sätt än vad tidigare varit möjligt, på många arter samtidigt! Tekniken innebär en massiv sekvensering av DNA, och tack vare den går det att få information om många organismer i ett helt ekosystem samtidigt.

Den typ av insektsfällor man använder kallas för Malaisefällor – en konstruktion som liknar ett tält och uppfanns av svensken René Malaise vid Naturhistoriska riksmuseet på 1930-talet. Fällorna placeras på olika platser för att representera många typer av landskap över hela landet. Förhoppningen är att fylla gapande kunskapsluckor om Sveriges insektsarter. Idag känner vi till ca 31 000 olika svenska insektsarter och räknar med att kunna hitta ca 4 000 arter till. Dessutom hoppas man kunna få en bättre förståelse för insekternas olika roller i naturen.

Insect biome atlas kommer samtidigt att undersöka insektsfaunan på madagaskar. Skillnaden mellan norden och madagaskar är att våra arter har invandrat efter den senaste istiden medans på den isolerade tropiska ön madagaskar har  arterna utvecklats ostört under många miljoner år. Man söker ett antal volontärer som under år 2019 kan hjälpa till med att tömma och hålla koll på insektsfällorna. Läs mer här eller anmäl ditt intresse som volontär.

För frågor om projektet eller vad det innebär att vara volontär kontakta Scarlett Szpryngiel på allainsekter@nrm.se eller telefon 08-51954239.

Comments are closed.