VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Veganska bacon. Fejkon (fejcon) på fyra olika sätt

by admin - september 6th, 2017.
Filed under: Recept, Vegetarisk mat.

Gillar du bacon men vill inte äta gris? Nu kan du göra veganska bacon, även kallat fejkon (fejcon).

Fejkon på morot eller annan rotfrukt

1 stor morot eller annan rotfrukt.
3/4 tsk rökt paprikapulver
1 tsk örtsalt
1/2 tsk svartpeppar
3-4 msk kokosolja
Ev. några droppar vitvinsvinäger och/eller lönnsirap.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 165 grader celcius.
2. Skala moroten och dela den på längden. Om den är lång kan man även göra den kortare.
3. Skär eller hyvla tunna morotsskivor t.ex. med en osthyvel, kniv eller mandolin.
4. Smält kokosolja i en kastrull, ha i örtsalt, svartpeppar, rökt paprikapulver och eventuellt några droppar vitvinsvinäger och några droppar lönnsirap.
5. Lägg alla morotsskivor på en plåt med bakplåtspapper på. Pensla på kokosoljan på bägge sidor av morotsskivorna. Pudra gärna på en gnutta extra rökt paprikapulver innan du sätter in dom i ugnen.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min, vänd på dom efter halva tiden. Gräddningstiden kan variera beroende på tjocklek. Akta så de inte bränns. När dom börjat torkat i kanterna och krullat ihop sig lite är dom redo att tas ut. Låt svalna så blir de ännu krispigare.

 

Kokosnötsfejkon

Dessa blir inte lika stora som morotsfejkon, men passar bra att toppa en sallad med t.ex.
160 g stora osötade kokosnötsflingor
1 msk neutral olja t.ex. avocadoolja eller druvkärnsolja
2 mask tamari
1 tsk rökt torkad paprika
ev. 1/2 tsk flytande rökarom för att förhöja röksmaken
1 tsk lönnsirap
lite havssalt
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här
Värm ugnen till 165 grader celcius.
Strö kokosnötsflingor, olja, tamari, paprika, lönnsirap, havssalt och svartpeppar på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda om alla ingredienser.
Sätt in i ugnen 5-7 minuter. Håll koll så att det inte bränns.
Låt svalna 10 minuter så blir de ännu krispigare.
Håller sig flera dagar i rumstemperatur och kan även frysas in.
Auberginefejkon
1/2 – 1 aubergine (äggplanta) beroende på storlek
2 tsk. olja t.ex. avocado eller olivolja
1,5 msk tamari
1 msk Worcestersås
1 msk lönnsirap
1 tsk rökt paprika
ev. 2 tsk. flytande rökarom
en nypa havssalt
vitlökspulver
svartpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 110 grader Celcius.
Dela aubergine på längden.
Skär i tunna långa skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper
Blanda olja, tamari, worcestersås, lönnsirap, flytande rökarom, paprika, havssalt, vitlökspulver och svartpeppar och pensla på aubergineskivorna.
Baka i ugn 20-30 min tills aubergine har fått lite rödaktig färg, verkar torr och krispig.
Ev. kan man öka temperaturen lite på slutet. Ta ut och låt svalna så blir de ännu krispigare.

Tofu fejkon

200 g fast tofu
1 tsk flytande rökarom
1 msk sirap
1/2 dl kinesisk soja
Raps- eller jordnötsolja till stekning

Blanda sirap och soja och flytande rökarom. Skär tofun i tunna skivor och marinera skivorna med blandningen kylen i några timmar. Du kan också pensla på marinaden på skivorna och steka direkt, och pensla på mer marinad efter hand. Knaperstek skivorna på hög värme i olja.

Comments are closed.