VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Att vara förbered inför en krissituation

by admin - juli 1st, 2017.
Filed under: Hållbarhet.

Många  svenskar är dåligt förberedda inför en eventuell krissituation. Även Sverige som land är mycket sårbart om vi t.ex. skulle bli avskärmade från omvärlden.

Förr om åren, innan Sveriges inträde i EU, fanns ett livsmedelslager i Sverige. Det är dock avskaffat nu. Hälften av det vi äter består av importerad mat och vi blir alltmer sårbara.

Och man kan inte räkna med att alltid få hjälp från samhället. Vi förväntas att klara oss själva i 72 timmar (3 dygn) om en omfattande samhällskatastrof inträffar.

Kommunen har en skyldighet att exempelvis tillhandahålla dricksvatten vid olika tappställen vid en krissituation, men det kan ändå vara bra att ha ett litet förråd av eget vatten om samhällets strukturer fallerar. T.ex. kan man ha pet-flaskor med vatten i frysen, eller spara vatten i flaskor eller dunkar. Förvara flaskor kallt och mörkt så hålls vattnet fräscht längre. Det kan dock ändå behöva bytas  ut med jämna mellanrum för att vara drickbart.

Om inte annat är det bra att se till att man har rena dunkar med lock för eventuell hämtning av vatten på kommunens tappställen.

När det gäller mat är det naturligtvis bra om man kan odla så mycket som möjligt själv.

 

Civilförsvarsförbundet har också ett förslag på livsmedel som är bra att ha hemma som ett reservlager. Byt ut efterhand så att det inte blir för gammalt.
Mat att ha hemma, räcker för en person i en vecka:

Kött- och fiskkonserver, 1000 g
Grönsakskonserver, 2000 g
Ris eller pasta, 500 g
Potatismospulver, 500 g
Torkade bönor och linser– som också kan groddas, 500 g
Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
Smör, margarin, 500 g
Soppor – på både pulver och burk, 500 g
Torrmjölk, 500 g
Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Vid ett elavbrott kan du laga mat på camping- eller friluftskök, vilket alltså också kan vara bra att ha hemma. Övriga tips är:

Välj torra livsmedel och konserver då de kan lagras länge.
Ha matvaror – exempelvis vissa snabbrätter – som kräver enkel och energisnål tillagning.
Använd och byt ut maten i ditt reservförråd så att den inte är äldre än ett halvår.
Du bör kunna ta hand om maten i kyl och frys om det blir elavbrott.
Se även till att ha särskild mat hemma om du har spädbarn eller personer med specialdiet, samt eventuella nödvändiga läkemedel till personer i hushållet.

Comments are closed.