VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Gör egna miljövänliga ljus

by admin - juni 16th, 2016.
Filed under: Ekologiskt.

Levande ljus kan vara riktiga stämningshöjare. Men tyvärr har de också den nackdelen att de avger en mängd farliga och sjukdomsframkallande ämnen. Danska statens byggforskningsinstitut har levande ljus är den främsta aledningen till förhöjda halter av partiklar i hemmet. Ljus avger 240 000 partiklar per kvadratcentimeter, jämfört med cigaretter som avger 213 000.

Den värsta boven är värmeljus gjorda av parafin.  Ljus av stearin med några procents inblandad parafin avger två tredjedelar så många partiklar som parafinljusen och ljus gjorda på 100% stearin avger en tredjedel så mycket partiklar.

En annan fördel med stearin jämört med parafin är att de är gjorda på fetter som är ett förnyelsebart material till skillnad från parafin som är en restprodukt från utvinning av olja.  Allra bäst för miljön är de ljus som är gjorda på vegetabiliska fetter och inte animaliska. Och helst ska de inte innehålla palmolja för de kommer från skövlade regnskogar.

Ett ännu bättre alternativ är ljus gjorda på olja eller vax.

Tre sätt att göra egna miljövänliga ljus:

Smör och toalettpappersljus
Ta en kub med hårt smör. Gör en veke genom att snurra en fjärdedels ruta toalettpapper och tryck ner den i smöret med en skruvmejsel. TT

Ljus av apelsinskal och olivolja
Skär en apelsin på mitten. Ta loss skalet på ena hälften och se till att strängen i mitten sitter fast i skalet. Den fungerar som veke. Häll olja på veken och i skalet. Håll en tändsticka eller tändare mot veken i upp till 30 sekunder för att tända.

Sojavax
Sätt fast en ecoljusveke i en behållare av glas. Värm sojavax i vattenbad till 65 grader. Häll i och låt stelna 24 timmar.

 

Comments are closed.