VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

koll på avverkningsanmäld skog

by admin - augusti 25th, 2016.
Filed under: Uncategorized.

Det har skapats ett nytt verktyg för att naturorganisationer ska kunna hålla koll på avverkningsanmäld skog och därmed också öka chansen att stoppa skövling av rödlistade arter och nyckelbiotoper.

 

För cirka tre år sen så drog Rebecka Le Moine ihop en skogsgrupp i Östergötland för att sprida information, delta på möten och granska avverkningsanmälningar. Det visade sig dock vara svårare än hon trodde att få ut Den som ska avverka skog måste göra en averkningsanmälan till skogsstyrelsen. Avverknignsanmälningarna är offentliga handlingar och finns i Skogsstyrelsens databas men att få ut avverkningsanmälningarna i pappersformat är ganska krångligt svårt och kan kosta en slant.

Nu finns dock siten averkningskoll.se där man kan få tillgång till informationen i databasen. Dessutom finns verktyget skog.luben.se,  en plattform för att se var det finns averkningsanmäld skog och skogar med nyckelbiotoper så att man kan samt kunna stoppa avverkningar av skyddsvärda skogar.

Om man hittar skyddsvärd skog t.ex. med utrotningshotade arter kan man tipsa skogsstyrelsen som kan ge skogen biotopsskydd.

 

Comments are closed.