VEG.SE Vegetariskt Ekologiskt Giftfritt

En strävan efter efter en hållbar livsstil och en livsduglig planet

Labb-odlat kött

by admin - februari 25th, 2019.
Filed under: Uncategorized.

För att minska djurens lidande och köttindustrins negativa påverkan på klimatet är det fler och fler aktörer som tittar på möjligheten att artificiellt framställa kött t.ex. labb-odlat kött.

Det holländska bolaget Mosa Meat var först ut med labbodlade hamburgare. Redan 2013 hade man tekniken på plats och man räknar med att kunna producera helt kött år 2021 efter att 2018 tagit in 7,5 miljoner euro i riskkapital. Även bolaget Impossible Foods utvecklar en labbodlad helt biff, d.v.s. helt kött med potatis och veteprotein som bas.

Andra bolag inom branschen är t.ex. Meatable och det tyska företaget Innocent mest som tar fram köttfärs från stamceller.

Även fläskkött är under utveckling och New Agera Meats första produkt är en korv gjord på celler från gris och det brittiska bolaget Higher Steaks tar i sin tur fram fläskfärs från stamceller.

Många riskkapitalister är också villiga att investera stora pengar i företagen som tar fram labbodlat kött, t.ex. har Bill Gates och Richard Branson investerat i Memphis Meat, där även köttprodukter Tyson är delägare och som utvecklar labbodlat kött.

Även andra animaliska produkter är på gång att ersättas. Clara Foods utvecklar t.ex. animaliskt protein som inte kommer från djur. Blir.a. gör de ägg som skapas genom en process av jäst och socker. Fineless food framställer fiskkött på laboratorium. Deras första produkt är en blåfenad tonfisk, en art som hotats av utfiskning.

Geltor utvecklar kollagen till kosmetikan distribution men även ett icke-animaliskt gelatin för matindustrin.

Comments are closed.